pansiyon otel ara

Özel Arama

BODRUM MUTFAĞI


1.Keşkek

Malzemeler:
500 gr. dövülmüş keşkeklik buğday, 2 adet tavuk budu, 150 gr. tereyağ ve tuz

Hazırlanışı:Buğdaylar ve tavuk butları yıkanıp tencereye konulur. Tencere su ile doldurulup kaynamaya bırakılır. Suyu azalana kadar pişirilir. Buğdaylar ezilince tavuk butları çıkarılıp, kemikleri ayıklanır. Ayıklanan etler tencereye tekrar konur, tereyağ ve tuz ilave edilip karıştırılır ve biraz daha pişirilir.

2.Acı ot (Sarmaşık) Kavurması

Malzemeler:
1 veya 2 bağ acı ot, 1 fincan zeytinyağı, 1 adet kuru soğan, 100 gr. çökelek, 2-3 adet yumurta ve tuz.

Hazırlanışı:Pazardan taze alınan acı otların taze kısımları alınır ve bıçakla kıyılır. Bir tencereye ayçiçek yağı ve doğranmış kuru soğan konulur. Soğanlar pembeleşince, kıyılmış ve yıkanmış acı otlar tencereye ilave edilir. Çok az su ilave edilir ve acı otlar sararana kadar kavrulur. Pişmesine yakın çökelekler ilave edilir ve karıştırılır. Üzerine 2-3 yumurta kırılır ve karıştırılır. Yumurtalar pişince acı ot kavurması yenmeye hazırdır.


3.Kabak Çiçeği Dolması

Malzemeler:
Bir miktar kabak çiçeği, 300 gr. pirinç, dereotu, taze nane, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 fincan ayçiçek yağı, karabiber ve tuz.

Hazırlanışı:Kabak çiçeklerinin sapları kopartılıp, başaşağı tutularak iyice yıkanacak. Pirinç iyice yıkanıp kurutulacak ve içine dereotu, taze nane, rendelenmiş kuru soğan, karabiber ve tuz ilave edilecek. Çiçekler doldurulurken üst kısmından biraz boşluk bırakılıp kapatılarak, tencereye dizilecek ve üstü kapanıncaya kadar su ilave edilecek. Ve 1 fincan ayçiçek yağı eklenecek. Dolmaların su üstüne çıkmasını ve dağılmasını önlemek için üzerlerine bir tabak konulacak. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 30 dakika hafif ateşte pişin.


4.Turp Otu Salatası

Malzemeler:
1 bağ turp otu, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet limon ve tuz.

Hazırlanışı:Turp otunun dış yaprakları ayıklanır. Taze kısımları 3-4 cm. boyunda doğranır ve toprakları gidene kadar iyice yıkanır. Bu arada bir tencerede su kaynatılır. Yıkanan turp otları kaynayan suya atılır, yumuşayıp rengi değişene kadar haşlanır. Piştikten sonra delikli kepçe ile bir kaba alınır. Zeytinyağı, limon ve tuz ilave edilip karıştırılır. Soğuk olarak servis yapılır.


5.Zeytinyağlı Bamya

Malzemeler:
500 gr. bamya, 1 adet kuru sağan, 3 adet domates, 1 adet limon, 1 fincan zeytinyağı, 2 bardak su, (bulabilirseniz eğer)1 salkım koruk ve tuz.

Hazırlanışı:Doğranmış soğanı, kabukları soyulup doğranmış domatesi, iyice yıkanıp-temizlenmiş bamyayı, limonu ve koruğu ezerek bir tencereye koyunuz. Tuz, zeytinyağı ve suyunu da ilave ederek orta ateşte yaklaşık yarım saat pişiriniz. Pişinceye kadar hiç karıştırmayınız.


6.Kabak Çiçeği Kızartması (Meze)

Malzemeler:
6-10 adet taze kabak çiçeği, 1 su bardağı un, yarım su bardağı soda, bir fiske tuz, yeteri kadar kızartmak için zeytinyağı, 1 bardak süzme yoğurt, 2-4 diş sarmısak, bir fiske pul biber.

Hazırlanışı:Çiçekler çok iyi yıkanır ve kurulutur. Un soda ve tuz topak olmadan çırpılır. Çiçekler çok iyi bu bulamaca bulanıp derin bir kapta zeytinyağında kızartılır. Süzme yoğurt sarmısaklanır ve yanına konulur.


7.Taze Börülce Yemeği

Malzemeler:
1 kg. taze börülce, 1 kg. domates, 1 adet kuru soğan, 1 çay bardağı ayçiçek yağı ve tuz.

Hazırlanışı:Börülceler iyice yıkanıp yaklaşık 3 cm. büyüklüğünde doğranacak; doğranmış soğan, kabuğu soyulmuş doğranmış domates, ayçiçek yağı ve tuz ilave edilerek hafif ateşte, az su ilave edilerek pişirilecek.


8.Hardalotu Salatası

Malzemeler:
1 bağ hardal otu, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet limon ve tuz.


Hazırlanışı:Hardal otunun dış yaprakları ayıklanır. Taze kısımları 3-4 cm. boyunda doğranır ve toprakları gidene kadar iyice yıkanır. Bu arada bir tencerede su kaynatılır. Yıkanan hardal otları kaynayan suya atılır, yumuşayıp rengi değişene kadar haşlanır. Piştikten sonra delikli kepçe ile bir kaba alınır. Zeytinyağı, limon ve tuz ilave edilip karıştırılır. Soğuk olarak servis yapılır.

9.Gemici Mezesi

Malzemeler:

7-8 adet kuru peksimet (ekmek kurusu), 1 kg olgun domates, 4-5 iri diş sarmısak, 1 bardak zeytinyağı, bir adet acı biber (taze), yarım fincan sirke, ıslatmak için su.

Hazırlanışı:Peksimetler elle alınan su ile serpmek suretiyle ıslatılır, ve bekletilir, diğer taraftan domateslerin kabukları soyulur, sarmısak tuz ile döğülür, acı yeşil biber ince ince doğranır, ve çiğ olarak malzemeler elle çok iyi oğularak karıştırılıp ıslanmış peksimetlerin üzerine yayılır, zeytinyağı ve sirke ilave edilir.


Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...